11 Mayıs 2013 Cumartesi

AMATÖRLERE ÖĞÜTLER


AMATÖRLERE ÖĞÜTLER




-Balıkçılık sevgi,saygı,sabır,soğukkanlılık ve refleks ister.



- İnce misina her zaman daha avcıdır.Bu yüzden balığı yakalayabileceğiniz en ince misinayla tutmaya özen gösterin.Böylece balığa da kaçma şansı vermiş ve daha fazla heyecan duyulmuş olur.

- Büyük balık yakalandığında oltayı durdura durdura çekmek gerekir.Arada balık misina isteyebilir.Yavaş yavaş arada boşluk verilerek misina kullanılarak balığın yorulması sağlanır.

- İstavrit avında çapari kullanılırken tekneden çapa atılmaz.Çapa ipinin hareketi balığı ürkütür.

- Teknede büyük balık için mutlaka kakıç ve kepçeye ihtiyaç vardır.Kepçeyle balık su üstünde oynak yaptığında yem için balık yakalama şansıda vardır.Ayrıca büyük balık tutulduğunda tekneye alınırken balığın misinayı koparmaması için kepçeye ihtiyaç duyulur.

- Bir teknede mutlaka livar bulunmalıdır.Livar yoksa teneke kaplar tercih edilmeli ve suyu sık sık değiştirilmelidir.

- Balık tutmaya yeni başlayanların en sık düştükleri hata oltayı dipte ilişkenlere taktırmalarıdır.Olta çekilirken kıyıya yaklaştığında durmadan biraz daha hızlı çekilmelidir ve boşluk bırakılmamalıdır.Olta ilerdeyken takılma daha az olur.Ama yine de takılırsa dipten biraz daha yukardan çekilmelidir.

- İskorpit ,trakonya ve lipsoz tehlikeli balıklardır.Etleri yenir fakat zehirli balıklardır.Çarptığı yeri şişirirler.Bu balıkları iyi tanımalıdır.Ava çıkarken de zehirli balık vurmalarına karşı küçük bir şişe amonyak çantaya konulmalıdır.

- Takım çantasında olası kesilme ve yaralanmalara karşı tentürdiyot,yara bandı bulundurulmalıdır.

Ayrıca balık tutarken birkaç gün kamp kurulması gerekiyorsa şu hususları göz önünde bulundurmalıyız :

• Gideceğiniz güzergah, kişi sayısı, yiyecek miktarı, tahmini dönüş zamanı ve gideceğiniz yerde problem olduğunda arayacağınız kişi ve sizde problem olduğunda aranılacak kişilerin listesini yapınız. Gideceğiniz yerdeki insanlarla ne zaman varacağınız konusunda anlaşma yapınız ki, siz zamanında varmayınca sizi veya yakınlarınızı arasın.

• Özel arazi levhalarına dikkat edin ve geçerken izin almayı ihmal etmeyin. Bütün arazi kapılarını da kapatmayı unutmayın.

• Uyku tulumu ve kıyafetlerinizi bir naylon torbanın içine koyduktan sonra sırt çantanıza yerleştirin. Unutmayın ki ıslanırsa kurumaları çok zor.

• Arabayla gidiyorsanız görünürde kıymetli hiç bir şey bırakmayınız, torpido gözünü de açık bırakın ki içinde bir şey olduğunu sanmasınlar.

• Sırt çantanızı her toplayışınızda uyku tulumu gibi gün sonu kullanacağınız parçaları en dibe koyun. Her an ihtiyacınız olanları ise üst kısma koyun.

• Sentetik ve yünden uzun iç giysiler giyin. Soğuk havalarda pamuklulardan uzak durunuz; ıslandığı an *****a görevi yapamaz. Üste ise su geçirmez yağmurluk almayı ihmal etmeyiniz.

• Sentetik veya yün çorabınızın altına ince bir çorap giyiniz. Bu ayağınızın su toplama vs. gibi problemlerini önleyecektir ve sıcak tutacaktır.

• Seyahate çıkmadan önce harita okumayı ve pusula kullanmayı öğreniniz.

• Ayakkabınızın ayağınıza tam oturduğuna dikkat ediniz. Yeni ayakkabı ile kesin seyahate çıkmayınız. Mümkünse bir kaç gün önce giyerek alışınız.

• Güne mümkünse sıcak yiyecekle başlayınız. Gün boyunca kolay hazırlanan Sandviç veya kurabiyeler yiyin. Bu size zaman kazandıracaktır. Durduğunuz anda vücudunuzu sıcak tutmak için ekstra bir kıyafet giyinmenizde fayda var.

• Vahşi hayvanları hiç bir zaman beslemeyiniz. Siz uykuya yattığınız an daha fazla yiyecek için tekrar gelebilirler.

• İçtiğiniz bütün suları bir şekilde dezenfekte edin; kaynatarak, kimyasal maddeler ile veya süzerek.

• En temiz su kaynak olan yer veya akan sudur. Ana nehirler fabrika artıkları ile pislenmiş olabilir.

• Eğer kendinizi gereğinden fazla yorgun hissediyorsanız, bol su için ve yiyecek yiyin. Sindirim enerji verir ve sizi ısıtır.

• Eğer kaybolduysanız durun ve işaret verin. Devam etmek sizi paniğe uğratır ve yorar.

• Eğer akıntıyı geçecekseniz 2 veya 3 kişi beraber geçmekte fayda var. Yuvarlak yaparak geçin ve düştüğünüz anda sırt çantanızı çıkarın. Bu size yardımcı olur.

• Belinizi geçen sudan karşıya geçmeyiniz. 1-2 km aşağı veya yukarı yürüyerek daha az derin yer bulabilirsiniz.

• Asla çıplak ayakla suya girmeyiniz.

• Kafa lambası ellerinizin boşta olmasını sağlayacaktır. Bu sayede gece yemek pişirirken vs. rahat edersiniz.

• İhtiyacınızdan daha fazla su içiniz. Tuvalet ihtiyacınızı sudan en az 75 metre uzakta gideriniz.

• Büyük tuvalet ihtiyacınızı gidermek için kürekle 20 cm lik çukur açın ve tuvaletinizi yaptıktan sonra tuvalet kağıdını da ko***** düz bir şekilde toprakla kapatınız.

• Kamp için düz bir alan seçin.

• Eğer ateş yakacaksanız mevcut önceki ateş yerini kullanınız. Taze ağaçları koparmayınız. Kamp bittikten sonra külleri çukura ko***** üstünü toprakla kapatınız.

• Yiyecekleri vs. gece boyunca sırt çantanızda; çadırda değil yiyecek torbasında muhafaza ediniz. Mümkünse ağaçtan sarkıtınız ki vahşi hayvanlar yemesin.

• Mümkünse ekstra ayakkabı ve çorap alınız. Ayaklarınız teşekkür edecektir.

• Soğuk havalarda yiyecek yiyip yatınız.
• Özel bir sabun bile olsa nehir, göl vs. de sabunla yıkanmayınız, bulaşık yıkamayınız.

• Bulaşıklarınızı az miktarda özel deterjanla yıkayınız ve artık suyu geniş alana dağıtınız. Kamp alanından uzakta olmasına dikkat ediniz.

• Sabah uyanınca uyku tulumunun fermuarını açarak silkeleyiniz.

• Asla göl veya derenin yakınına kamp kurmayınız.Gece vahşi hayvanlar genelde su kenarlarına gelirler.Su kenarından 50-100 mt. uzakta kamp kurunuz.

Mevsimlerin ve Rüzgarların Balık ve Balıkçılığa Etkisi

Yurdumuz kuzey yarım kürede 36-42 kuzey paralelleri arasında olduğundan sonbahar yaklaşırken güneş ışınlarını yatık olarak almaya başlar.Kuzeydeki bölgelerimiz ışınları daha yatık aldığından dolayı çabuk soğur.Yüksek basınç merkezi haline gelir.Buralardan alçak basınç merkezi olan güney bölgelere doğru kuzey rüzgarları esmeye başlar.Ayrıca Eylül ayında Mihrican, Bıldırcın geçimi, Kestanekarası, Turna geçimi fırtınaları olur.Böylece Karadeniz'in yüzey suları yavaş yavaş soğumaya başlar.
Geçici olarak nitelendirdiğimiz balıklar,bu ısı farkının etkisinden dolayı Karadenizdeki yazlıklarını terkedip daha sıcak suları olan Marmara,Ege ve Akdeniz'e doğru göçe başlarlar.İlkbaharda sular ısınmaya başladığında ise Karadeniz'e yazlıklarına doğru tekrar bir geri dönüş başlar.Yani Karadeniz geçici balıkların yaz hayatını geçirdikleri yazlıkları,Marmara-Ege ve Akdeniz ise kışlıklarıdır.Karadeniz'den Marmara,Ege ve Akdeniz'e balıkların bu göçüne İNİŞ ;Akdeniz-Ege,Marmara'dan Karadeniz'e göçe ise ÇIKIŞ denir.

Bu göçlerin erken veya geç başlaması ise rüzgarlara ve akıntılara bağlıdır.İnişte her cins balık ısının bünyesine olan etki derecesine göre harekete geçer.Sırasıyla göç yapan balıkların önemlileri ;

palamut, lüfer, istavrit, torik, orkinos, tekir, kefal ve hamsidir.

Eylül ayının ilk haftasından itibaren 3-4 aylık bir devre içinde Karadeniz'in İstanbul Boğaz'ına yakın sahalarında ve boğaz girişinde bol miktarda palamut, torik, lüfer ve hamsi tutulur.Aralık ayı sonlarında Ocak ve Şubatta avcılık Boğaz ve Marmara'da başlar.Azak Denizi'nde ve Karadeniz'in kuzeydoğusunda yaz hayatını geçirmekte olan Doğu Karadeniz hamsileri de sonbahar gelince Anadolu sahillerine göçe başlarlar.Buralarda bereketli av verirler.

Eylül ayının fırtınalı geçen günlerinden sonra bazı seneler Ekim,Kasım,Aralık aylarında lodos rüzgarlarının etkisiyle adeta yaz havası hüküm sürer.Bu süre içinde geceler soğuk ve rutubetli gündüzler ise sıcak olur.Kasım ayının sekizinden (eski kasım) itibaren 40 günlük bu devreyePastırma Yazı denir.

Karadeniz'deki geçici balıklar İstanbul Boğazı yoluyla Marmara'ya göç ederken pastırma yazından istifade ederek göçlerini yavaşlatırlar.İlk akış yapanlardan ve kendilerinden küçük balıklar için birer canavar olan torik, kofana boğaz girişinde ve Boğaziçi'nde uzun süre kalır.İstavrit ve hamsi balıkları korkularından Boğaz'a yaklaşamaz.Bu durumdan istifade edilerek Boğaz girişinde ve Boğaza yakın sahalarda gırgırlarla ve çapari ile palamut, torik, tutulur.Ayrıca Boğaziçi'nde gündüzleri çapari ile palamut, torik geceleri ise yemliyle lüfer, palamut,torik avcılığı yapılır.

Kış mevsiminde kuvvetli lodos rüzgarlarının etkisiyle meydana gelen ORKOS Boğaziçi'nde balıkçılığı sekteye uğratır.Ancak akıntı ve rüzgara kapalı olan koylarda avcılık yapılabilir.Bu arada Boğaz'ın Marmara'ya açılan bölgeleri Arnavutköy'e kadar olan sahalar Karadeniz'in soğuk ve az tuzlu sularından kurtulup Marmara'nın daha tuzlu ve sıcak sularının etkisine girer.Bu değişiklikten istifade eden iri cüsseli köpekbalıkları zaman zaman buralara kadar sokulma fırsatı bulurlar.

Sonbahar ve kış aylarında hangi yönden olursa olsun rüzgarlar hafif estiği takdirde bütün sahillerimiz avcılık için en uygun duruma gelir.Bol miktarda balık avlamak mümkün olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder