11 Mayıs 2013 Cumartesi

KEFAL AVCILIĞI


KEFAL AVCILIĞI

 


Bu balık icin aslında fazla bir sey soylemeye gerek yok cunku gunumuzde pazarlarda en bol olan balıklardan biri tabiki kefal dedinizmi herkez bu balıga kotu gozle bakıyorlar neden? cunku insan pislikleri ile beslendikleri icin ama illada heryerdeki kefal pis diye bir sey yok ornegin cesme ıldırı da veya cesme balıkcı limanlarında teknelerin aralarında bu balıkları gormeniz mumkun denize bir atık olmadıgı icin yosun ve parazitlerle besleniyorlar bu balıgın 2 cinsi var (1. si Topan Kefal) - (2. si Sarı Kulak) topan kefal uzun ve oldukca buyuk olur sarı kulaklar ise iri buyuk ve cok lezzetli olur tabiki bu balıkları yakalamak oyle kolay deil benim uzmanlık alanıma girdigi icin ayrıntıları ile anlatmaya calısıyorum bu balıklar diger balıklar gibi ıssız yerlerde yasar diye bisey yok bu balıklar insanların oldugu yerleri mesela pilajları sıcak suları severler yırtıcı balıklardan korunmak icin kaya aralarında da oldukca gorulur… kefal neredeyse tüm balıklardan uyanıktır buyüzden oltalarınızı baştan aşşağı değiştirmeniz gerekebilir, aşağıda bir kaç örneğimiz mevcut. simdi isterseniz nasıl avlandıgına bakalım..Nasıl Avlanır? 


Nasıl avlandıgına gelince bu balıgı ekmekle yakalamak mumkundur…. ben ufak kefalleri yakalıyorum neden derseniz ufakları yakalıyıp levrek’e veya akya ya atıyorum…. simdi ufak veya orta boy kefal nasıl avlanır onu anlatıyım oncelikle asagıdaki resimde goruldugu gibi bize yine bu balık icin 50 metre misina yeterli olucaktır. Cunku balık kıyıda oldugu icin fazla misinaya gerek yoktur. Simdi burası cok onemli! nekadar ince misina kullanırsanız okadar cok balık yakalarsınız onun icin ben genelde kefal icin 0.20mm veya 0.25mm misina oneriyorum.. kasnagımıza 50 metre 0.20mm misina sardıktan sonra kursunsuz ve fırdondusuz ignelerimizi paralel olarak yukardan asagıya dogru baglıyoruz yaklasık 8 tane yeterlidir fazla igne olursa balık igneleri gorucektir ve oltamızın yanına yaklasmayacaktır. igneler hangi boyutta ve netur olucak derseniz size "mustad’ın 8 numara capraz beyaz ince" ignesini oneririm… yem e gelince ekmek kabugu ve ici kullanabiliriz igneleri ekmegin kabugunun uzerine sararken ignelerin hertarafa esit gelmesine dikkat edelim… asagıdaki resimde oltamızın nasıl olması gerektigini azda olsa anlatmaya calıstım… simdi artık oltamızı atıp kefal surulerinin gelmesini bekliyebiliriz.





Ufak veya Ortaboy Kefaller için 10 iğneli Takım.Şimdi gelelim buyuk kefal avlamaya simdi diyeceksinizki buyuk kefalde boyle avlanır… ne farkı olabilirki?  cok farkı war yem takılma sekli ve olta cesiti cok deisik ben sahsen uzmanı oldugum icin herseyi anlatmak istiyorum bu kefal hakkında… simdi buyuk kefaller tahminen ufak kefallerin bulundugu yerden yaklasık 20 weya 25 metre daha uzagındadır ama yukardaki olta sistemi ile ancak ufak ve orta boydaki kefalleri avlayabilirsiniz cunku buyuk kefaller okadar uyanıkki ufak kefallerle beraber gelince yemin tuzak oldugunu anlıyor ve vurmuyor ve geri gidiyor.. onun icin olta sistemimizi deistiriyoruz ve buyuk kefalleri avlamak icin once kasnagımıza bu sefer 0.30mm veya en fazla 0.35mm misina sarıyoruz ondan sonra bir samandıra ekliyoruz "Not: samandıra renksiz ve ufak olmalı!!!" samandırayı taktıktan sonra samandıranın altına 1 tane fırdondu takıyoruz ama fırdondu kucuk olmalı ondan sonra fırdondunun oteki tarafına yarım metre veya yarım metreden 1 az fazla 0.20mm misina ekliyoruz ondan sonra bu ekledigimiz 0.20mm misinaya 2 tane ufak kıstırma kursunlardan takıyoruz 4cm ara araya mantarı batırmayacak sekilde ve en altına 1 tane yaklasık (20cm) "4 numara mustad kendal flatted nickel plated igne" takıyoruz ve oltamız tamamlanmıs oluyor. Yem e gelince bu sefer ekmek kabugu deil ekmek icini hamur olarak butun igneyi kavrayacak sekilde takabilirsiniz.. yada benim buyuk kefalleri avlamak icin herzaman yaptıgım 1 yontem….; 1 ekmegi bi ufak legenin icine koyun ustune 1 az su ekleyin ama fazla degil yaklasık 3 , 4 dakika kadar yogurun ekmek hamur haline gelince ustune 1 veya 1.5 cay bardagı peynir suyu ekleyin tekrar yogurmaya devam edin tekrar hamur haline gelince icine yarım dilim beyaz peynir ekleyin ve iyice yogurun peynirler gorunmeyinceye kadar yogurun bitince hamuru bir plastik kabın icine koyun ve azını sıkıca kapatın… hava almasın eger hava alırsa hamur sertlesir ve kullanamassınız eger hava almazsa uzun sure hamurunuzu kullanırsınız… simdi alttaki resimlere bir goz atın isterseniz oltanızın tam olarak dogru olup olmadıgını kontrol edin….. 


Büyük Kefaller için Tek iğneli Takım.
KEFAL Avında yeni bir takımla artık büyük kefalleri yakalamak çok kolay!

Son zamanlarda geliştirdiğimiz yeni bir takımla büyük kefalleri çok kolay yakalayabiliyoruz, nasıl diyecek olursanız öncelikle oltamızın nasıl yapıldığına bir göz atalım. Alttaki resimdede görüldüğü üzere ilk önce kasnağımıza ister 50 yada 100 metre uzunluğunda misina dolayacağız, misina kalınlığı bizim tavsiyemiz 0.25 dir.. siz isterseniz 0,30 yada 0,35 kullanabilirsiniz ancak kefalin nekadar kurnaz bir balık olduğunuda unutmayın misina kalınlaştıkça büyük kefalleri avlamanız zorlaşacaktır. Kasnağımıza doladığımız misinaya hiç gezer kurşun kullanmadan zargana topunu bağlıyoruz, unutmayın zargana topu azda olsa ağırlığı vardır vede 3 metrelik bir kamışla 50-60 metre ileri rahatça oltanızı atabilirsiniz. 






Zargana topunuda bağladıktan sonra zargana topununun bedene bağlandığı bölüme bir adet ufak klipsli fırdöndü bağlıyoruz, şimdi geldik en önemli kısma yani bedene.. bedenimiz 0.25 kalınlığında beyaz misinadan oluşuyor, beden uzunluğu ise 70-80 cm arasındadır bu değeri daha fazlalaştırabilirsiniz ama bu değerin altına inmemeye gayret gösterin, çünkü büyük kefaller mantara yakın ekmeğe hiç bir şekilde yanaşmıyorlar tabiki burada önemli bir hatırlatma yapayım zargana topunu alırken rengine çok ama çok dikkat edin fosforlu renkler balığı tedirgin edebilir, benim tavsiyem kırmızı yada beyaz dır. Her iki renktede avımız son derece verimli geçti, bedenide bağladıktan sonra gelelim en önemli ikinci kısma yani iğnelere.. resimdede gördüğünüz gibi iğneler ufak vede köstekler yok, bu iğneleri bağlarken kesinlikle kösteksiz yapıyoruz çünkü köstek uzantılarını kefal hemen farkediyor bu nedenle hiç köstek yapmadan iğneleri doğrudan bedenin üzerine sırayla aralarında 2 şer cm olmak şartıyla bağlıyoruz. Kefal avında büyük ve kalın iğneleri kullanmaktan kaçınmalısınız, 8 numara ince çapraz ve beyaz iğneler kullanın.
umarım sizde büyük kefalleri yakalamakta artık zorlanmayacaksınız, alttaki resimde oltamızın hazır halini ve şemasını görebilirsiniz.



İri Kefalleri Yakalama Yöntemi

Bu yöntem kıyı bölgelerde özellikle kumsallarda yaşayan kefallerde ve tekne limanlarında yaşayan kefallerde çok iyi sonuç veriyor, aynı teknikle iri sarpalar ve karagözlerde yakalanabilmektedir ama oltanın asıl amacı kefallerdir.. olta takımı bu sayfanın en üstünde göstermiş olduğum 10 iğneli takımla aynı ama işin püf noktası oltanın suyun dibinde çalışması, kefal nekadar yüzey balığı olsada beslenmek için sürekli diplere iniyor vede kumsallık bir bölgede yaşayan kefaller yiyecek aramak için hep diplerdedir. Oltanın suyun dibinde çalışması için ekmek kabuğunun içine çok ağır olmamak şartıyla ufak bir taş koyarak iğneleri onun üzerine sarıyoruz, böylece denize attığımız olta doğrudan suyun dibine iniyor yannız unutmayın bu teknik kumluk bölgeler içindir, kayalık bölgelerdede kullanılabilir ama oltanın takılma ihtimali çok büyük kumlukta böyle bir ihtimal olmadığı için rahatça kullanabilirsiniz. Demin söylediğim gibi oltanın yapılışı sayfanın en üstünde ilk anlattığım 10 iğneli takımla aynı ama ben yinede tekrar sizlere anlatayım, kasnağımıza 50 yada 100 metre en uygun kalınlık 0.25 olmakla beraber 0.30 mm kalınlığı geçmemeye çalışın, misinayı doladıktan sonra ucuna ufak bir fırdöndü bağlıyoruz.. fırdöndüyü bağladıktan sonra sıra geldi beden yapımına, beden 40-50 cm kadar yine 0.25 yada 0.30 mm misinadan oluşuyor şimdi geldik iğnelere ve kösteklere yukarda anlattığım gibi iğneler kösteksizdir ancak siz iğnelerede ekmek hamuru takıcaksanız (biz buna takviyeli takım diyoruz) iğneleri köstekli bağlayabilirsiniz her iki yöntemde uygundur, iğneler ise 8 numara çapraz beyaz ince ve en fazla 8 tane olmasını öneririm.

Kamışla Fırlatma Teknikleri

Arkadaşlar yeni bir kamış kullanıcısı olarak oltayı en uzağa nasıl atabilirim diye araştırdım (halen el kasnağa sarılı oltayı kamıştan daha ileri atıyorum). adresinden alınmış bir yazıyı çevirmeye çalıştım. Benim gibi yeni kullanıcılara faydası olabilir.
Bu teknikle kamışa 270 derece civarında bir açı vererek santrifüj kuvvetiyle kamışın uzak mesafelere nasıl atılabileceği anlatılmış. Tekniği yazan Bob D’Amico santrifüj kuvvetin kamışla olta fırlatmada anahtar olduğunu ve uzak mesafelere ulaşabilmek için çok özel donanımlara gerek duyulmadığını belirtmiş. Aşağıda anlatılanların tümünde sağ elini kullananlar baz alınmıştır.

1- Yüzünüz suya bakacak şekilde durun. Sol ayağınızı öne doğru alın ve ağırlığınızı sağ ayağınıza vererek arkaya doğru yaslanın
2- Sonra ayaklarınız sabit kalacak şekilde vücudunuzun üst kısmını kalçalarınızı döndürerek sağa doğru çevirin. Şimdi ilk pozisyona göre 180 derecelik bir açıyla vucudunuz yana bakıyor.
3- Kamışınızı arkaya saat 3:00 pozisyonuna getirerek kurşunu yere oturtun. Kamış ise saat 1:00 pozisyonunda olmalıdır. Bu suya bakan pozisyonunuza göre yaklaşık 200 derecelik bir açıya denk gelir.
4- Kamışı sol kolunuz sağdan daha yukarıda kalacak şekilde ve ucu aşağıya bakacak şekilde tutun.Doğal olarak sağ kolunuz daha altta ve düz kalacaktır.
5- Kurşun yerde ve misinina gergin olarak atışa hazırlanın. Vücudunuzu kalçalardan çevirerek atışa başlayın.Vücudunuz dönerken kollarınız ve kamış arkada kalacak şekilde öne doğru çekilirler. Daha sonra kollarınız yukarıya doğru kalkarak yumuşak bir yukarı yay şekli çizecektir.
6- Vücudunuz suya doğru döndüğünde vücut ağırlığınız ön tarafa sol ayağınıza kaymalıdır. Sol kolunuzu aşaıya göğsünüze doğru çekin. Sağ kolunuzu iktirerek kamışa ilave bir güç verin ve misinayı bırakın.
7- Kamışınızın ucunu yüksekte sabit tutarak atış hedefinize doğru bakın.

İĞNE ÇEŞİTLERİ

Aberdeen:



Bu tip iğnelerin belirleyici özelliği bariz şekilde uzun olan bedendir. Ayrıca ağız dirseği, bariz şekilde dairesel olup, uç kısmı dairesel hattın uzantısı şeklindedir. Kalkan, mezgit, levrek gibi yemi yutan balıklarda iğnenin beden kısmının ağızda kalmasıyla baskıyı dengelemesi, böylece daha kolay saplanması nedeniyle tercih edilir. Diğer yandan iğnenin balıktan çıkarılması da kolaylaşır. Uzun sapı lüfer gibi dişli balıklar içinde bir avantajdır, balık misinaya daha geç ulaşır ve zor keser. Fakat balığı alma, yani takılma yönünden lüfer gibi ısıran balıklarda daha az etkilidir.

Aberdeen iğneler açılmaya karşı zafiyetlidir. Küçük iğnelerle büyük balık yakalamak daha güçtür. Diğer yandan, yemi parça parça alan balıklarda, iğneye yandan yaklaşma durumunda kavisli hat ucun batmasını güçleştirir. Bu form balığın ağzından kolay sıyrılmayı sağlar. Sertçe tasmalama gereklidir. Diğer yandan yemi büsbütün yutan balıklar için bu form çok etkili olabilmektedir.

Uzun beden sayesinde canlı yemler, sülük ve yaprak yemler için uygundurlar. Kesilmiş kurt, midye içi gibi yemler çok etkili olmaz.

Kirby:



Bu iğnelerin belirleyici özelliği, ağız ve dirsek kısmının aşağıya düşen dirsek şeklinde olmasıdır. Bu dirsek kavisli olarak uç kısmına kıvrılır ve uç bedene doğru uzanır. Bu sayede, yemden parça alıp gitmeyi seven balıklar için son derece etkili bir tuzak hazırlar. Fakat dirseğin düşüklüğü nedeniyle uygun zamanda tasmalama kritik önem taşır. İzmarit, lüfer, istavrit gibi balıklarda ortalama etki gösterir. Fakat diğer balıklar içinde uygundur, açılmaya dayanıklıdırlar. Basitçe, hiç bir tür için bitirici olmaz, ama pek çok tür için ortalama ve yeterli avcılık sunar.

Midye içi, kesik kurt gibi yemlerin, ağız boşluğunu kolayca doldurup iğnenin uzunu ulaşılmaz hale getirebilmeleri başlıca sorundur. Yemi, beden tarafına geçirmeden, dirseğine takmak iyi netice verirken, balığı ürkütebilir.

Canlı yemler için uygun değildir. Kıvrımlı dirsek canlı balığı çok çabuk hırpalar.

Limerick:



Bu tür Kirby'ye çok benzesede, dirseğin uca dönüş açısı ucun bedene paralel durması ile ondan ayrılır. Diğer yandan ilk anda görülmeyen özelliği, dirseğin dövülerek açılmaya karşı güçlendirilmiş olmasıdır. Kirby'den daha zor açılan, özellikle alabalık gibi seri hareket eden balıklarda etkilidir. Fly ve kurt kullanımında özellikle tavsiye edilir.

Coarse/Match/Crystal:



Temelde aynı olan bu iğneler, limerick'ten kısa beden ile ayrılır. İzmarit, kefal gibi emerek yutan balıklarda daha etkilidirler. Yapısal olarak, kalın tel olanlar Crystal olarak sınıflanır. Kalın beden kullanımı nedeniyle genelde Crystal türü olanlar daha çok limerick'e benzer ve beden nispeten uzundur.

Chinu:



Geniş ağız, kısa beden ve içe bakan uçla belirgin bir profile sahiptirler. Bu tip iğneler özellikle kesilmiş karides, kurt, lokma beyaz yem gibi küçük parça yemlerle, balık yumurtaları, mısır vs. kullanımı için uygundur. Geniş ağız sayesinde iğnenin ucu serbest kalır ve balığın ağzına daha kolay oturur. Yapısal olarak beden kalındır ve misina için göz kullanılır. Bu sayede, çipura, mercan, sazan gibi balıklar için uygun olurlar.

Kahle:



Bu iğneler prensip olarak çember iğnelere benzerler. Fakat ucun bedenden uzak olması, onları çember olmaktan da uzaklaştırır. Bilhassa canlı yemde etkindir. Yem, nispeten düz olan dirsek üzerinde yerleşir. Misina yukarıdan çektiği için, nispeten yere paralel durur ve balık gelip yutunca, genelde tasma filan pek gerekmeden yakalanmış olur. Fakat çember iğnelerin aksine, genelde balığın midesine oturduğu için ölümcüldür. Tasmalama yapmak başarı şansını bir hayli artırabilir.

Bu iğnelerin çeşitli küçük eklemelerle elde edilmiş pek çok varyasyonu mevcuttur. Diğer yandan, iğnelerin bazıları bedende ekstra damaklar (kurt vs. yemi bedende tutmak için), kurt vs. takılması durumunda daha iyi yemi sunabilmek üzere dirsekler vs. sunar. Bunlar temelde bazı özgün istekleri karşılar.

İSTAVRİT ÇAPARİSİ NASIL YAPILIR VE BALIK NASIL AVLANIR

İSTAVRİT ÇAPARİSİ NASIL YAPILIR VE BALIK NASIL AVLANIR


Çapari ile istavrit tutmak basit ve çok da zevkli bir iştir. Ancak kullanılacak malzeme çok önemlidir.

Kullanılacak malzemeler:

1-Beyaz tüy veya kırçıllı tüy: (beyaz tüyler martı veya kaz'ın kanat veya kuyruk tüyleri, Kırçıllı tüyler yaşlanmış olan kırçıllı Marti'lerin kanat tüyleri veya Hindi tüyü olabilir).

2-Misine: Beden kalınlıgı 35 no olabilir. Uzunluk 20 ile 30metre kafidir.

3-Köstek: 20-25 numara ve köstek boyuda en fazla 15 santim olmalıdır.

4-Balık iğnesi: İdeal olta numarası 5 no olmalıdır. Ve kalaylı olması şarttır.

5-İskandil veya kurşun ağırlık: 125 veya akıntı durumuna göre 150 gram olabilir.

6-Çaparideki olta sayısı: İdeal 10 olta üst üste dizili şekildedir. 25 li olanıda vardır.

7-Kullanlacak ipek: Kırmızı veya Beyaz ipek kullanılır.

Tüm bu malzemeler elimizde olduğuna göre bir çapari yapabiliriz. Eğer zor gelirse ilgili yerlerden de satın alabilirsiniz.

Yapılışı:
4 veya 5 nolu kalaylı oltayı sol elimizin işaret parmağı üzerine yerleştiririz.oltanın kanca kısmı avucunuza bakacak durumda olmalıdır.

Ardından hazırlanan kösteği oltanın üstüne yerleştiriniz ve kırmızı ipek ile bu kösteği oltaya sıkıca tutturunuz...ardından kullanacağınız tüylerden hangisini arzu ediyorsanız, aynı şekilde köstek üzerine koyunuz ve tekrardan kırmızı ipek ile  önce 10 tur sarınız sonra 5 kez düğüm atarak tüyü ve kösteği oltaya sıkıca bağlayınız....Ardından kösteğin ucunu sağ eliniz ile kendinize doğru çekerken oltayıda  sol eliniz ile sıkıca tutunuz...böylece kösteğin düğümlü olan diğer ucuda tüy ve tüy arasında sıkışıp kalır. Böylece tek oltamızı hazırlamış oluruz....Arzuya göre 10 - 15 arasında hazırlanan bu tüylü oltayı...35 nolu beden üzerine halkalı düğme atarak bedene iyice bir ters düğme daha atarak sıkıca bağlarız..
.Aynı işlemi olta aralarına bir köstek  boyu 15cm. olacak  şekilde diğer oltaları da monte ederiz...Ortalama 15 oltalı hale gelen çaparimizin en alt ucundaki iğnesinden 25 cm..mesafe bırakılarak 125 gramlık kurşunu bağlayınız....Çaparinizin üst kısmındaki ilk oltasına da 3 kulaç boşluk bırakarak küçük boy fırdöndüyü bağlayınız....fırdöndünün diğer ucunada  Beden dediğimiz 35 numaralı misinayı bağladıktan sonra çaparimiz tamam demektir...




Çaparideki balık tutmanın püf noktası:
Eger hava açık güneşli ise, kullanılacak olta takımı kırçıllı tüyden yapılmış ve beyaz ipekli olan çapari olmalıdır. Yok eğer hava kapalı bulutlu ise olta takımımız beyaz tüyden yapılmış olan ve ipeği mutlaka kırmızı olan çapari olmalıdır.

Bulunduğumuz yer deniz kenarı veya bir köprü üstü olabilir.Yapılacak hareket aynıdır. Olta kıyıdan denize doğru el veya kamış ile atılır. Köprüde veya sandalda isek aşağı doğru hafifçe denize bırakılır. Elimizdeki misineyi hafifçe çekip bırakırız. Amaç balığı kandırmaktır. Balık bu hareket karşısında oltayı küçük balık zannedip hemen yutar ve oltaya takılır. İşte o zaman sizde balığı yakaladığınızı anlamış olursunuz. Çaparinize tık gibi bir vuruş hissedersiniz, bu çaparinizde balık olduğunu gösterir. Bu arada çaparinizi hemen çekmeyiniz bir kaç kez daha çaparinizi ileri geri hareket yaptırarak diğer oltalarınızında balıkla dolmasını sağlayabilirsiniz. Şimdi yavaşça ve misineyi bol bırakmadan çaparinizi çekiniz, göreceksiniz ki çaparide en az 5, 6 tane istavrit oynaşıyor. Kıyıda ve sandalda iseniz çaparinizin dolaşmamasına dikkat ediniz, balık heyecanına kapılıp çapariyi berbat etmeyiniz, en iyi yol misineyi devamlı olarak ıslak tutmaktır. Balıkları çapariden çıkarmak için sol el balığı kavrar, sağ el ise oltayı balığın agzından çıkarır. Çıkan istavritleride içinde su bulunan kovanıza koyabilirsiniz. Bundan sonraki işlem balığın kesilip temizlendikten sonra pişirilip yenmesidir. Haydi rastgele ve afiyet olsun,..

Hangi balık Nasıl takım Ne tür yem Gerekmektedir ?



Hangi balık Nasıl takım Ne tür yem
Balık
Yöntem
Kıyıdan
Tekne
Kullanılacak Yem
AkyaSürütme (Sırtı)
hayır
evet
Peşpeşe takılmış çift kaşık.
Plastik sübye (yapay yem) 
Uzun OltaCanlı, ölü; lüfer, zargana, kalamar
BırakmaAkyem istavrit, zargana
Atıp çekme
evet
Yapay yem
Fly takımıFly takımı, fly yemleri streamer.
BarbunyaTelli sarkıtma
hayır
evet
Kurt
BerlamParakete
hayır
evet
Akyem, karides, midye
Sarkıtma
CeylanSürütme
hayır
evet
Yapay balık, kaşık, canlı yem, akyem.
Fly takımıFly takımı ve yamleri, streamer
Atıp çekme
evet
Yapay balık, kaşık 
ÇipuraKöstekli savurma
evet
hayır
Yengeç, mamun, sulünes, midye, karides, sübye
Dip sürütmesi
hayır
evet
Zokalı takım
DülgerDip sürütmesi
hayır
evet
Karides, sulünes, midye, akyem
ParaketeAkyem, sülünes
Dil, PisiÇatal bedenli sarkıtma
hayır
evet
Akyem, karides, kurt
EşkinaDip sürütmesi
hayır
evet
Karides, sülünes (bazen midye)
Mavrukalı sürütme
Yemli sarkıtma
evet
GelincikKöstekli sarkıtma
evet
hayır
Midya
Parakete
hayır
evet
Midye, küçük küçük kesilmiş dana yüreği
Gelincik sepetiKırılmış midye, çağanoz
HamsiÇapari
hayır
evet
Beyaz tüy (Olta ile avı rastgeledir)
HaniKöstekli sarkıtma
hayır
evet
Midye, karides, sübye, akyem
İspariÇift köstekli savurma
evet
evet
Midye, sülünes, karides
İskorpit, LipsozZokalı takım
evet
hayır
Akyem
Sürütme
hayır
evet
Parakete
İstavritÇapari
evet
evet
Beyaz tüy
Atıp çekme (Sıyırtma)Kuyruk altı, tüylü çapari iğnesi
Yemli sarkıtmaKuyruk altı, akyem, kurt
Pirçol zokalı takım
hayır
Kuyruk altı, akyem (iri istavrite)
İzmaritr, İstrangilosYemli çapari
hayır
evet
Midye, karides, sülünes, akyem
Yemli sarkıtma 
evet
KalkanTelli çatal beden
hayır
evet
Akyem
Parakete
Karagöz, sargosKöstekli sarkıtma
evet
evet
Midye, sülünes, karides, hamur, akyem
YeldirmeMidye, sülünes, karides, mamun eti, çağanoz, akyem
Pirçol zokalı takım
hayır
Şamandıralı takımlar
evet
Kaya balığıÇift köstekli sarkıtma
evet
evet
Midye
KefalÇarpma
evet
hayır
Çarpma takımı
KıbrısEkmek
Kamışlı sarkıtmaHamur, kurt, garos
KılıçParakete
hayır
evet
Bütün akyem.
Kılıç balığı takımı
SürütmeDoğal veya yapay yemli 
KırlangıçDip sürütmesi
hayır
evet
Akyem (izmarit, istavrit, zargana)
Zokalı takım
Tel terazi beden
Parakete
KolyozÇapari
evet
evet
Kırçıl tüy (kıyıdan makinalı takım)
Atıp çekmeKuyruk altı
Yemli sarkıtmaKuyruk altı, akyem, kurt
Pirçol zokalı takım
hayır
Kuyruk altı, akyem
LahozSürütme (Sırtı)
hayır
evet
Yapay balık, kaşık
Uzun oltaKaşık, canlı yem
ParaketeAkyem, sübye, ahtapot, kalamar
Zokalı takımAkyem
LevrekSürütme (Sırtı)
hayır
evet
Yapay balık, kaşık
Dip sürütmesiKarides, mamun
Uzun oltaGümüş, ispari, sübye, yavru yılanbalığı, ilarya
Savurma dip takımı
evet
hayır
Kıyı bırakma takımı
Parakete
evet
Lüfer, Kofana, SarıkanatAtıp çekme
evet
hayır
Kuyruk altı, kaşık
Mantarlı takımYaprak yem (izmarit, istavrit, zargana, kolyaz, kupes)
Yünlü, yüksük
evet
Karadan makinalı takım, sandaldan genelde el oltası.
Zokalı dip takımı 
Zokalı sarkıtma
hayır
 
Çarpma
evet
Çarpma takımı
Uzun olta
hayır
Canlı,tekgöz, yaprak zargana
Sürütme (Sırtı)Kaşık
SeğirtmeCivalanmış seğirtme takımı
Çatal köstekli mavrukaKıraça, hamsi
ÇapariKırçıllı, beyaz veya kırmızı tüy.
MelanuryaDip sürütmesi
hayır
evet
Karides, midye akyem, sülünes
Pirçol zokalı takım
Sürütme (Sırtı)Kaşık
Mercan, Fangri, Mırmır, TrançaKöstekli sarkıtma
hayır
evet
Karides, sübye, ahtapot, midye, sülünes, akyem
Dip sürütmesi
Parakete
Zokalı takım
MezgitKöstekli sarkıtma
hayır
evet
Midye, akyem, karides, sülünes
MığrıMavrukalı takım
hayır
evet
Akyem
Parakete
Dip sürütmesiAkyem, karides, sübye
MinakopDip sürütmesi
hayır
evet
Karides, midye
OrfozBırakma
hayır
evet
Sübye, kalamar, ahtapot, akyem
Zokalı takım
Uzun oltaZargana, iskorpit, ispari
Sürütme (Sırtı)Yapay balık, sübye, kaşık
OrkinosSürütme (Sırtı)
hayır
evet
Kaşık, yapay balık, sübye
Atıp çekmeKaşık, yapay kalamar
Fly takımıFly yemleri, streamer, popper
Orkinos takımıBütün akyem (uskumru, palamut, lüfer)
Palamut, TorikAtıp çekme 
evet
hayır
Yünlü, seğirtme, kaşık, yapay balıklar
Seğirtme
hayır
evet
Civalanmış seğirtme takımı
Zokalı sarkıtmaİstavrit, izmarit, uskumru, hamsi
ÇapariKırmızı, beyaz, kırçıllı tüy
Fly takımıFly takımı ve yemleri, stremer
Çarpma
evet
 
Çarpma takımı
Sarı kuyruk (Avcı)Sürütme (Sırtı)
hayır
evet
Peşpeşe takılmış çift kaşık.
Plastik sübye (yapay yem) 
Uzun OltaCanlı, ölü; istavrit, zargana, kalamar
BırakmaAkyem istavrit, zargana
Atıp çekme
evet
Yapay yem
Fly takımıFly takımı, fly yemleri streamer
SinaritSürütme (Sırtı)
hayır
evet
Suni balık veya sübye, kaşık 
Uzun oltaZargana, ispari, istavrit, iskorpit, uskumru, akyem
Bırakma
Parakete
TrakonyaÇapari
hayır
evet
Beyaz tüy
TrançaBırakma
hayır
evet
Sübye, kalamar, karides, midye, akyem
Parakete
Köstekli sarkıtma
UskumruÇapari
evet
evet
Kırçıllı, siyah tüy
Pirçol zokaKuyruk altı, akyem
Yemli sarkitmaKaşık
Sürütme (sırtı)
hayır
Akyem, kurt
ZarganaÇarpma
evet
evet
Beyaz tüylü takım
Şamandıralı takımKendi eti
Sürütme (Kaşık)
hayır
Kaşık
Su üstü sürütmesiHam ipek, kuyruk altı
KepçeSandalın burnuna lüks lambası asılır.