11 Mayıs 2013 Cumartesi

Dip oltası (Bilyeli boncuklu üçlü fırdöndülü)

Sevgili amatör balıkçı Dostlar,

Genellikle derin su avlarında ve minekop, granyöz gibi iri balıkların yakalanması için kullanılan üçlü fırdöndülü sistemlerin(ki bunların üçlü fırdöndüleri biraz farklı ve daha büyük ebatlardadır), klasik dip oltasında uygulanışıyla ilgili kullandığım ve oldukça iyi verim aldığım takımı sizlerle paylaşmak istedim. Elimden geldiğince şekille destekledim.Bu arada çizimlerde kendi kullandığım malzemeleri de not ettim.İsteyen bunları tercihine göre değiştirir.(Hırsız ilavesi de yapılabilir.)

Bu takımı ben tekneden mercan avlarımda tercih ediyorum. Ama bence dip oltasıyla yapılan tüm avlarda kullanılabilir. Buna ne gerek var diyenler olacaktır. Bir tercih meselesi olmasıyla birlikte bu takımı kullanmamın sebebi; sizlerinde bildiği gibi mercan yakalanıp yukarı çekilirken hem kendi etrafında(şekilde-kösteğin kendi ekseninde dönüşü), hem de beden etrafında(şekilde-kösteğin beden ekseninde dönüşü) dönerek gelirler. Bu durumda oltalarımız hem dolanır, hem de kullanılmayacak kadar kırışır. Her ne kadar bunları gidermeye çalışsak da oltamızın şekli ve sudaki duruşu bozulur. Keyfiniz kaçar. Bu takımda ise böyle bir sorunla karşılaşmıyoruz.
İkinci faydası da avın durumuna ve bölgeye göre sadece köstek değiştiriyorsunuz. Kısa sürede takımınız hazır olmuş oluyor.
Üçüncü faydası da, avdan sonra biraz da benim gibi tembelseniz, düğümlü yapılan takımları tek tek sudan geçirip temizlemek zor geliyor. Bu durumda iğneler paslanıyor. Bu takımda köstekleri kesip iğneleri temizleyip bir sonraki avda kullanmak üzere kaldırıyorsunuz. Bir sonraki avda tekrar beden hazırlamak yerine köstekleri değiştirip seri takım hazırlamış oluyorsunuz. Ekonomik oluyor.

Daha önceden hazırlanmış köstekler, teknede değiştirmenin daha kısa zamanda yapılmasını sağlayacaktır.
Umarım sizlere faydası dokunur. Tüm dostlara keyifli av dileklerimle.
Rastgelsin…

Şekli indirmek için tıklayınız



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder